La tria (subjectiva) de la setmana

Resum d’articles periodístics que m’han cridat l’atenció aquesta setmana passada, per un o altre motiu. Alguns dels links us portaran a diaris de pagament. Em sap greu, però és que vivim d’això. Espero que us agradi.

DILLUNS, 21 de novembre

-L’Odei Etxearte retrata,  a El Punt Avui, la situació actual d’Unió Democràtica, que s’encamina al tancament per fallida. Un final i un principi.

Espadaler, Duran i Lleida i Joana Ortega en una roda de premsa d'UDC

Ramon Espadaler, Josep Antoni Duran i Lleida i Joana Ortega en una roda de premsa d'UDC. Fotografia del Flickr d'UDC.

-No és una ciència i cadascú pensarà què la seva ées la millor. Però l’actuació dels Minyons de Terrassa en la seva diada és històrica, sense caure en tòpics. Èxtasi malva, la crònica de Joan Beumala a El Punt Avui.

DIMARTS, 22 de novembre

-Eduardo Ramos Castillo va ser un guàrdia civil fidel a la República engarjolat pel franquisme per les inicias que figuraven a les seves pertinències: ERC. Un cas absurd que ens descobreix l’Anna Ballbona a El Punt Avui. A la presó per les seves inicials, ERC.

-El papa Francesc va tancar l’any sant de la Misericòrdia amb un altre anunci dels què no deixa indiferent. El Papa obre el perdó a l’avortament. A La Vanguardia.

-Arrel de la victòria de Donald Trump a les presidencials dels Estats Units, ha tornat amb força la discussió sobre els límits de la xarxa. Facebook va llençar (bé, els seus usuaris), desenes de milers de notícies falses contra Clinton, moltes de les quals es van viralitzar. Quina respponsabilitat en té Marck Zuckerberg? Primer la va negar tota, però al final ha reaccionat i s’ha posat a treballar. Si feu un google trobareu moltes notícies sobre  aquest interessant debat però us agefeixo el link d’un bon resum de les accions que s’ha compromés a dur a terme Facebook, d’El País. Facebook anuncia siete medidas contra las noticias falsas.

DIMECRES, 23 de novembre

-La proposta de la llei del Lluçanès preveu que, un cop estigui creada la comarca, els cinc municipis que van votar-hi en contra en puguin sortir. Proposta imaginativa? Fugida endavant? Ho recull a Mar Vicente a El Punt Avui, en la seva edició de la Catalunya Central. Fora abans de ser a dins.

DIJOUS, 24 de novembre

-I si Rússia hagués hackejat el recompte electoral als Estats Units per fer guanyar Donald Trump? Francesc Peirón ho explica a La Vanguardia. Sospita de pirateig electoral.

-Diàleg. Una paraula que s’ha pronunciat molt  aquests darrers dies. Molts articles d’opinió s’hi han referit. En trio un, del Jofre Llombart a El Punt Avui. Mostres de diàleg.

DIVENDRES, 25 de novembre

-La Marta Alemany va desaparèixer (voluntàriament) aquest dilluns. Ha estat una de les notícies de la setmana, tot i no haver-hi notícia ja que la Marta va marxar de casa voluntàriament. Al meu parer, no mereixia ni una línia als mitjans de comunicació tradicionals… però… va  passar el què va passar. La Rebeca Carranco l’hi va dedicar, a El País, una crònica prou clarificadora… Crònica d’una desaparició.

-I una alltra opinió, aquesta del què va ser diputat de la CUP, David Fernàndez. És una bofetada de realitat que cal llegir, al diari Ara. Black crisis.

DISSABTE, 26 de novembre.

-Una de les notícies de l’any, la mort de Fidel Castro, explicada per un dels grans,  , a el The New Yorker. POSTSCRIPT: FIDEL CASTRO, 1926-2016.

Un pensament sobre “La tria (subjectiva) de la setmana

  1. Retroenllaç: La tria (subjectiva) de la setmana | Joan Rueda

Deixa un comentari